У нашем народу постоји веровање да хлеб не ваља бацати. Оно потиче од давнина, још из средњег века, када се храна врло поштовала јер се до ње долазило великим трудом и муком. А није је било у изобиљу као данас.
Уместо да баците хлеб, који вам од прошлог дана остане, исеците га на коцкице сваки пут и просушите у рерни на 100 Ц. Потом га чувајте у платненој врећи, у остави на сувом и хладном месту. Тако ћете га сачувати од буђи и пропадања, а увек ћете имати спреман материјал за попару.
Састојци:
стари хлеб
1 кашика кајмака
1 коцкица путера
сир
вода
млеко
со
Припрема:
У дубљу шерпу сипајте мало воде, посолите и додајте коцкицу путера. Кад вода прокључа, смањите ватру, додајте мало млека и ставите хлеб. Промешајте пажљиво дрвеном варјачом, па оставите да једном прокључа. Водите рачуна да се не раскува и не претвори у кашу. Склоните са вруће рингле, додајте сир и кајмак, па промешајте.
Једите топло, али не вруће.
Посебан укус попари даће реш испржена сланиница. У том случају,обратите пажњу на количину масноће (путера и кајмака). Уз тањир попаре пријаће вам и шоља топлог млека, или можда јогурта, ако правите са сланиницом.
Пријатно!