Сећате се када је један хлеб коштао 400 милиона динара, а ми јели попару сваког другог дана?
Све што је ретро сада је “ин”, па тако и у гастрономији – тако и у најфинијим ресторанима за доручак можете поручити, на пример, попару. И то не као јефтино јело за сиромашне…Отишао сам у један нови и фин новобеоградски ресторан не бих ли окусио јело које сам баш волео, али га дуго нисам видео у тањиру. Овога пута попару није спремала баба која би марљиво сецкала хлеб од јуче или прекјуче, а онда га сунула у врелу воду, мало промешала и додала прженог лука.
Ово је фенси попара, која кошта 400 динара. То је као пет-шест-седам хлебова? А, руку на срце, доста белог хлеба је и потребно, што значи да оброк није баш нарочито здрав. Али, онај осећај када се хлеб топи под благим притиском језика и тражење корице која се крије у беличастој маси и тражи да се лагано загризе обележио је многа детињства. Онда када је један хлеб коштао можда и не 400, већ 400 милиона динара, а у продавницама се у колони чекало на литар уља и кило шећера.
Веште маме и баке спремале су тада више него икад ово “сиротињско” јело, тако једноставно, а меко и топло да многи нису ни знали да је то можда био и једини могући доручак за тај дан…
Рецепт за попару
У лончић или шерпу сипајте воду до висине неколико прста. Можете ставити и више воде, све зависи колику количину попаре желите да направите. Мера од 2дл воде и 250 до 300 грама хлеба (око пола векне хлеба) је мера за једну до две порције, све зависи колико сте јешни.
Укључите ринглу на шпорету на средњу јачину.
Ставите лончић или шерпу са водом на укључену ринглу, како би се вода угрејала.
У воду убаците комадић маслаца или маргарина (око 50 грама).У чинији изломите хлеб на комаде, као када бисте га искидали да нахраните птице на улици или у дворишту. Дакле, величине коцкица од по једаног кубног центиметра.
Kада вода проври додати изломљене комадиће хлеба. Kада промешате смеса мора бити густа, али не прегуста. Потребно је да хлеб упије воду, да омекша. Сваки комадић, након што се промеша, мора бити наквашен. С тим да смеса не сме бити сувише ретка. Тачније, хлеб не сме упити превише воде. Изражено у мерама, обично на 2дл воде иде око пола векне хлеба. Но, може доћи до одступања, у зависности од старости хлеба, зато је најбоље на лицу места, постепено додавати шаку по шаку комадића хлеба и мешати. Kада проценимо да је смеса густа, стајемо са додавањем хлеба. Суштински, чак и да направите ретку смесу, оброк ћете моћи да поједете. Исто важи и за прегусту смесу. Питање је само да ли волите гушће или ређе. У сваком случају, тенденција је да се направи нека средина, јер тако обично, попара бива најукуснија.
Изломите на комаде крављи или овчији сир. Kо воли може и козји сир. На 2дл воде и око 300 грама хлеба, потребно је око 150 грама сира.
Мешајте смесу док се сир не отопи и сједини са њом.
Склоните лонац са јелом са рингле.
Искључите шпорет.
Сервирајте попару док је још увек, врућа. Немојте чекати да се охлади. Попара се једе док је смеса топла да се при сваком захвату одваја врућа пара.
Када сте ви последњи пут јели попару, какву највише волите и какве успомене вам буди?
Извор: Курир/Опанак/Ствар укуса