1. Rastavić–ublažava upalu bešike
Kako deluje: Najvažnije supstance u ovom čaju su flavonoidi i minerali, a naročito silikatna kiselina i soli kalijuma. Ova kombinacija suzbija bakterije i podstiče stvaranje urina tako da se bešika i mokraćni putevi ispiraju.
Priprema: Prelijte jednu kašiku čaja jednom šoljom vode, kuvajte pet minuta i ostavite 15 minuta. Pijte tri šolje čaja dnevno, a posle svake po jednu čašu vode.
2.Imela-poboljšava cirkulaciju
Kako deluje: Glavne aktivne materije u ovoj biljci su viskotoksini, glikoproteini,polisaharidi i flavonoidi. Stručnjaci za prirodnu medicinu preporučuju čaj od imele protiv zakrčenja krvnih sudova.
Priprema: Dve vrhom pune kašičice čaja prelijte sa 1/4litr hladne vode i ostavite 12 sati. Zatim procedite, a kada budete hteli da pijete čaj, malo ga zagrejte. Popijte jednu do dve šolje čaja dnevno.
3.Kopriva-podstiče izbacivanje štetnih materija
Kako deluje: Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalo dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma.
Priprema: Jedan do dva osušena lista prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Pijte tri šolje ovog čaja, kao i jednu času vode dnevno.
4.Valerijana-za miran san
Kako deluje: Eterično ulje iz korena valerijane sadrži takozvane seskviterpene i pentansku kiselinu, koje imaju umirujuće dejstvo.
Priprema: Dve kašičice sitno seckanog korena valerijane prelijte jednom šoljom hladne vode i ostavite da odstoji najmanje 12 sati. Nakon toga procedite jednu šolju pre odlaska na spavanje. Ako patite od hronične nesanice, pijte tri do četri šolje čaja dnevno.
Komorač-umiruje želudac i creva
Kako deluje: Seme komorača sadrži eterično ulje, flavonoide i sterole,koji ublažavaju grčeve i sprečavaju upale. Anetol reguliše peristaltiku creva.
Način pripreme: Istucajte jednu kašičicu semena komorača i prelijte jednom šoljom vrele vode. Poklopite i posle deset minuta procedite. Ukoliko imate problema sa varenjem,pijte četri puta dnevno jednu do dve šolje ovog čaja.