Старинско традиционално јело са југа, веома популарно и у Македонији и Бугарској. Спрема се од јунећег меса и доста лука, а постоји и манастирска, посна, верзија овог јела, са кромпиром. Но, о том рецепту неком другом приликом.
Потребно вам је: 500 грама млевеног јунећег меса, 3 мање главице црног лука, 1,5 кашика сецкане нане, 1 јаје, 3-4 кашике презли.
Сос: 1 кашика брашна, 1-2 кашичице млевене црвене паприке, по укусу со, бибер и суви биљни зачин, 2 главице црног лука, 2 кашике сецкане нане, 2 децилитра белог вина.
Припрема: Сјединити у чинији млевено месо са ситно сецканим црним луком, наном, презлом, јајетом и зачинима. Науљеним рукама обликовати ћуфтице величине ораха, па пржити у врелом уљу. Кад су готове, извадити их и држати на топлом.
У уљу у ком су се пржиле ћуфтице, добро упржити лук, додати нану, брашно и млевену паприку. Налити вином и додати мало топле воде, да се добије фини сос. Зачинити по укусу. Земљане чинијице премазати танким слојем уља, поређати ћуфтице, па налити сосом да огрезну.
Пећницу загрејати на 250 степени, па пећи чомлек да сувишна вода уври и ухвати се лепа корица. Готово јело украсити листићима свеже нане.
Чомлек је најбоље послужити са овчијим киселим млеком.
recepti.com