Ovaj hleb stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, olakšava uklanjanje karcinogenih i toksičnih supstanci iz organizma ali i uklanjanja holesterola i preporučuje se za prevenciju dijabetesa, ateroskleroze i celulitisa.
Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.
On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.
Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.
Sastojci:
300 g pšenice
100 g ječmenih pahuljica
2 kašike susama
2 kašike semena lana
2 kašike jezgra suncokreta
1 kašičica soli
1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode
Priprema:
Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite sebi vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.
Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu.
U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale.
U masu možete dodati seme suncokreta, lana i/ili susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.
U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno.
Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.
Zagrejte peć na 220°C. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.