Predstavljamo vam jedinstveni vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavljamo vam tradicionalni recept za pravu Vasinu tortu.
VASINA TORTA
SASTOJCI:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 0,5 dl mleka
- 200 g umućenog maslaca
- 5 štangli čokolade
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 1 pomorandža
Šam:
- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
I još vam treba:
- sok 1 pomorandže
NAČIN PRIPREME:
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte postepeno šećer, sve vreme muteći, zatim i jedno po jedno žumance, pa varjačom umešajte orahe i brašno. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu, i pecite 20 minuta na 200 stepeni.
Pečen i malo prohlađen patišpanj zalijte sokom pomorandže. Za fil prokuvajte orahe u mleku, sklonite sa vatre i ostavite da se dobro ohladi, pa pomešajte s maslacem. Odvojeno umutite žumanca sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se masa ne ujednači, pa na kraju dodajte sok i koru pomorandže.
Sjedinite dve mase u fil i premažite patišpanj. Preko njega rasporedite šam: ušpinujte šećer na tihoj vatri, pa dok je još tečan, postepeno ga dodajte, sve vreme muteći, u umućena belanca.
Uživajte u ovoj kremastoj poslastici svim čulima.