Ролат са кикирикијем
150 g кикирикија,
500 g маргарина,
250 g шећера у праху,
80 g брашна,
50 g какаоа
Умутити маргарин са шећером у праху, па додати брашно, 100 g млевеног кикирикија и 50 g ситно сецканог кикирикија. Смесу поделити на два дела и у један додати какао.
Оба дела развити на пластичној фолији. Ставити једну смесу преко друге и лагано уролати.
По жељи посути сецканим кикирикијем, увити у пластичну фолију и на кратко ставити у замрзивач.
Исећи на колутове и служити.
Кокос салама
200 g млевеног посног кекса,
2, 3 капи ароме поморанџе,
200 g кокоса,
200 g шећера,
6 кашика шећера у праху,
мало наранџасте колачарске боје.
Прокувајте шећер са пола шоље воде, склоните са ватре, поделите на два дела, па једну половину помешајте с кексом и аромом поморанџе, а другу с кокосом.
Растањите кору од кекса, ставите у средину кобасицу направљену од кокоса и увијте колач као саламу.
Глазуру умутите од шећера у праху и неколико капи воде, ароматизујте и, ако је потребно, додајте мало боје.
Прелијте колач глазуром и оставите да се стегне.
Посни шунка – ролат
430 g шећера,
280 g бадема,
50 g какаоа,
сок од лимуна,
екстрат од малине.
У посуду за снег, ставити 280 g шећера, врло мало воде, сок од лимуна, па скувати у шерпи. У укуван сируп додати 280 g обареног, ољуштеног и самлевеног бадема.
Бадем у шећеру кувати док се не добије густа тврда маса као за пуслице. Умућену масу поделити на два дела. Једну половину обојити екстратом од малине, а другу половину оставити белу.
Обе масе изручити на шећером посуту даску, па од црвене масе направити облик шунке у ролат.
Сад развити белу половину масе, па у њу ставити црвену векну, тако да се црвени део обавије белим и добије изглед шунке. Целу шунку прелити преливом од какаоа, који се прави од 50 g какаоа, 150 g шећера и воде.
У шерпу ставити шећер, а са чашом воде укувати густ сируп. Додати какао растворен са мало воде и мешати варјачом док се глазура не стврдне.
Шунку превући овом глазуром, оставити да се осуши и тек онда по потреби сећи танке колутове.
Ролат са бананом и кексом
250 g посног маргарина,
300 g посног млевеног кекса,
150 g шећера у праху,
4 јабуке,
7 банана,
100 g посне чоколаде,
2 кашике уља (за глазуру).
Умутите маргарин и шећер у праху, додајте млевени кекс, промешајте, па затим умешајте рендане и од сока исцеђене јабуке, као и 3 изгњечене банане.
Уједначите масу док не очврсне, па је раширите на фолију и преко масе поређајте 4 банане једну за другом, по дужој ивици, и уролајте.
Ставите у фрижидер да се стегне. Пред служење ролат прелијте глазуром од чоколаде и декоришите га по жељи.
Ролат са посним бананицама
400 g шећера,
1 dl воде,
300 g млевеног посног кекса,
300 g млевених ораха,
250 g маргарина,
12 посних какао бананица,
2 кашике млевених ораха за посипање.
Шећер шпиновати са водом као за слатко. Додати млевени кекс и орахе. Прокувати минут-два, па склонити са ватре да се охлади. Додати умућен маргарин.
На провидној фолији растањити смесу у облику правоугаоника, дебљине 1 cm. По средини смесе поређати по три крем бананице и уролати. Ролат оставити на хладном да се стегне. Пре сечења посути млевеним орасима.
Посне мачије очи
250 g млевених ораха,
200 g шећера,
3 dl белог вина,
200 g брашна,
кашичица соде бикарбоне.
За фил:
кесица пудинга од ваниле,
5 кашика шећера,
200 g маргарина,
100 g прах шећера,
сок и кора од једног лимуна,
200 g млевених ораха,
100 g чоколаде,
4 банане.
Измешати млевене орахе, шећер, вино и брашно помешано са содом бикарбоном. Масу излити у подмазан плех и пећи око пола сата, у рерни претходно загрејаној на 200 степени.
Печену кору извадити из плеха на платнену салвету и увити. Оставити да се охлади.
Помешати пудинг са шећером и скувати га на води према упутству са кесице. Маргарин умутити са прах шећером и струганом кором лимуна. Умућени маргарин додати охлађеном пудингу, промешати, па додати млевене орахе и чоколаду отопљену на пари.
Све добро измешати па једну половину фила равномерно нанети на развијену, већ испечену и охлађену кору. Банане ољуштити и попрскати соком од лимуна. Ређати средином коре по две банане уздуж, увити ролат и споља премазати остатком фила.R
олат украсити ренданом чоколадом.
Слатки кромпир – ролат
1 dl киселе воде,
1 dl пива,
2 dl уља,
250 g куваног пропасираног кромпира,
100 g шећера,
1 кашика какаоа,
брашно,
1 кесица прашка за пециво.
За фил:
5 кашика гриза,
4 dl воде,
1 dl сока од поморанџе,
100 g шећера,
50 g сушене кајсије,
50 g сушене бруснице.
За глазуру:
100 g чоколаде за кување,
2 кашике уља,
украсне шећерне мрвице.
Умутити киселу воду, пиво, уље, пропасиран кромпир, шећер, какао и прашак за пециво. Додати толико брашна да се добије густо тесто.
Четвртасти плех средње величине покрити папиром за печење, па разлити тесто и ставити плех у загрејану пећницу. Пећи на 200 степени око 20-25 минута.
У међувремену скувати гриз у води са шећером и соком од поморанџе, скинути са ватре и умешати ситно сецкане бруснице и кајсије, те оставити да се мало прохлади. Овом масом премазати врућу кору, помоћу пек папира је увити у ролат и оставити да се охлади, те ставити у фрижидер да одстоји преко ноћи.
Сутрадан отопити чоколаду, додати уље, добро сјединити и овом глазуром прелити ролат, посути украсним мрвицама и сачекати да се глазура стегне. Пре сервирања исећи на колутове.
posnajela.rs