Stari recept vojvođanskog kraja za papriku sa medom odlučili smo da ovoga puta podelimo sa čitaocima našeg portala. Uverićete se da ništa slađe niste jeli u životu!
Za tri tegle veličine 3 l neophodna vam je sledeća količina sastojaka za pripremu:
Na jednu litru vode potrebno vam je 8 kg crvenih paprika, 200 gr meda, 2 vinobrana, 1 konzervans, 80 ml esencije, 100 gr šećera, 150 gr soli, malo bibera u zrnu, lovorovog lista u količini po želji.
Priprema se na sledeći način:
U lonac od 6 litara staviti vodu i u nju sve sastojke osim esencije pa pustiti da povri. Potom smaknuti sa šporeta pa staviti i esenciju. Promešati, vratiti na vatru a onda dodavati šaku po šaku prethodno opranih i očišćenih paprika. Dovoljno je tek toliko vremena da paprika samo promeni boju, a onda je vaditi iz lonca i dodavati nove paprike dok se sve ne prokuvaju i ocede. Prokuvane pa oceđene paprike staviti u treći sud i naliti ih tečnošću od kuvanja i tako ostaviti da odstoje celih 12 sati.
Najbolje je da ovo radite uveče da bi preko noći one odstojale. Sledećeg dana okrenuti paprike u novom sudu i pustiti da odstoje još 6 sati. Nakon isteka vremena dobro ih ocedite i ređajte u prethodno sterilisane tegle sa po 2 lista lovora u svakoj. Paprike će same pustiti tečnost koju su upile, ali možete doliti i malo one tečnosti u kojoj su se kuvale i odstajale.