Лучен гра је специјалитет који се спрема у Врању и околини. То је пире од пасуља који је зачињен белим луком и ловоровим листом и преливен уљем и алевом паприком. Идеално јело за посне дане.
Потребни састојци:
- 500 г пасуља
- кашика уља
- ловоров лист
- со, бибер
- 1 дл уља за преливање
- 1 кашичица алеве паприке
- пола главице белог лука
Припрема:
Пасуљ очистите, прелијте водом и оставите да преноћи. Сутрадан проспите воду, налијте нову, колико да покрије зрна пасуља, додајте кашику уља и ловоров лист, па кувајте док зрна не почну да се распадају.
Скувани пасуљ оцедите и испасирајте, посолите и побиберите по укусу. Додајте ситно сецкани бели лук и све добро измешајте. Пире од пасуља сипајте у посуду за служење, обликујте по жељи, па поспитеи алевом паприком. Прелијте загрејаним уљем, па кашиком уједначите уље и паприку.
извор: secanja.com