У време када се природа полако спрема за зимски сан, једно воће тек улази у своју сезону. То су – мушмуле. Управо је сада право време за бербу овог занемареног и изузетно лековитог воћа.
Мушмуле су препуне витамина Ц и подижу имунитет па нас тако штите од сезонских вируса. Ако сте се већ прехладили, оне ће вам помоћи код кашља.
Требало би да их једу и особе које имају проблема с опстипацијом тј. затвором, јер је доказано да успешно регулишу и покрећу пробаву. Једнако корисне биће и ако сте надувени или осећате болове у стомаку.
Осим пробаве, регулишу ниво лошег и доброг холестерола у крви и чисте јетру и бубреге.
Како бисте у њиховим благодетима уживали током целе године, направите овај изузетно укусан ликер од мушмула!
Састојци:
– 600 г зрелих мушмула
– 500 мл ракије (лозоваче или шљивовице)
– 250 г шећера
Припрема: Мушмуле добро оперите, затим осушите и ставите у већу стерилизовану теглу. Ракију и шећер ставите у посуду па на средње јакој температури загревајте све док се шећер не отопи. Прелијте све преко мушмула и затворите теглу.
Ставите је на тамно, хладно и суво место па је наредних седам дана свакодневно једном протресите. Затим ликер оставите да мирује минимално три недеље, а након тога га можете процедити и улити у флаше.
Савет: Мушмуле се најчешће беру док су још тврде и светле па се онда оставе да дозревају на сувом и хладнијем месту. Зреле мушмуле пре свега ћете препознати по боји. Када сазре, постају тамносмеђе, врло мекане на додир и кожа им се “набора”.
Извор: Zadovoljna.hr