Peršun se uzgaja svuda u Evropi. U ishrani se koriste i list i koren.
Iako peršuna ima svuda, mnogi ne znaju za njegova lekovita svojstva, pa se i ne trude da iskoriste sve njegove blagodeti.
Lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminom A i kompleksom B vitamina. Po količini vitamina C peršun daleko premašuje limun i pomorandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama. Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva, pa ga je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli.
Koren je takođe lekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe.
LEKOVITA SVOJSTVA PERŠUNA
Peršun podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet.
Sok ili čaj od peršuna koriste se za lečenje slabovidosti.
Osim toga pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritacije usled uboda insekata.
Da biste ga imali svežeg tokom godine, primenite sledeći recept:
Operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušio, sutra ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.