Vikend nam se bliži, pa u susret njemu razmislite da sebe i svoje najbliže počastite upravo ovom divnom poslasticom.
Pošto nam je i proleće na samom pragu, jogurt torta će svakako biti lepa dobrodošlica ovom godišnjem dobu. Uživajte u harmoniji ukusa i mirisa!
Za biskvit: 3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike hladne vode
1/4 kašikice praška za pecivo
3 kašike brašna
Krema: 200 ml slatke pavlake
200 ml jogurta
2 kesice želatine
3 kašike šećera
Priprema
3 jaja, 3 kašike šećera, dobro izraditi sa mikserom dok mešavina jaja i šećera ne pobeli, dodati 3 kašike hladne vode, promešati, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. U okrugli kalup, (24 cm) koji ste ili premazali sa maslacem i posuli sa malo brašna ili stavili papir za pečenje, ulite smesu za biskvit.Biskvit peći na 180, kad je gotov, ohladiti i prerezati na pola, da dobijete 2 kore.
Krema: 200 ml slatke pavlake, 200 ml jogurta, može obični, a može i voćni, 2 želatina, 3 velike kašike šećera. Želatinu preliti sa 8 kašika hladne vode, kad nabubri, pola jogurta istresite u šerpu i 3 kašike šećera, zagrejati da se želatina otopi do kraja, ne da zavri, kad je otopljeno dodajte preostali jogurt. U tu smesu umutite šlag (slatku pavlaku) koji ste izmiksali. Lagano sve sjedinite kašikom. Po želji dodajte naseckanog voća.
Sve to istresite na piškotu koju ste stavili u kalupu i gore opet piškota. Ostavite toru par sati u frižidetru. Kad se fil stvrdnuo, tortu okrenite na tacnu, ukrasite je voćem i šlagom, kako volite. Ovu tortu radim i sa višnjama i sa kajsijama i sa breskvama, ribizlama i svaka kombinacija je dobra.