Било да је куван, свеж, рибанац или кисео, купус се често налази на српској трпези, а обилује и хранљивим и лековитим састојцима. Овога пута издвојили смо за вас рецепт за вишеградски слатки купус, како га је правио прослављени Меша Селимовић.
Потребно је: 800 грама свежег купуса, 800 грама јунеће потрбушине, 100 грама црвеног лука, 100 грама паприке, 200 грама кромпира, 200 грама парадајза, веза першуна, 40 грама соли, бибер у зрну, 2 ловорова листа, чаша белог вина, две-три кашике уља
Припрема: Главицу свежег купуса насеците на осам кришки. Јунећу потрбушину нарежите на крупне коцке и ставите у прикладан лонац. На месо сложите купус, на њега на кришке нарезану главицу црвеног лука, 2 веће паприке исецкане на коцке, 4 кромпира исеците по дубини, 2 мања парадајза на кришке, грубо насецкајте везу першуна па додајте со, бибер, ловор, бело вино и мало уља. Долијте воду да покрије састојке и лагано кувајте два сата. Послужите у посуди у којој се јело кувало.
(по рецепту Меше Селимовића)