Bilo da je kuvan, svež, ribanac ili kiseo, kupus se često nalazi na srpskoj trpezi, a obiluje i hranljivim i lekovitim sastojcima. Ovoga puta izdvojili smo za vas recept za višegradski slatki kupus, kako ga je pravio proslavljeni Meša Selimović.
Potrebno je: 800 grama svežeg kupusa, 800 grama juneće potrbušine, 100 grama crvenog luka, 100 grama paprike, 200 grama krompira, 200 grama paradajza, veza peršuna, 40 grama soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
(po receptu Meše Selimovića)