Кувана ракија, шумадијски чај, врућа ракија или једноставно врућа је топли напитак који се прави од меке ракије, тј. оне која се добија након прве дестилације, јачине од 10 до 12 гради. Кува се најчешће на крсним славама и служи гостима у малим чашама (од 1 dl) како би се загрејали.
Ево и како се прави кувана ракија!
Загрејте шећер на тихој ватри као за шербе, док не добије лепу браонкасту боју (велика кашика шећера иде на 2 dl ракије за кување). Затим скините џезву са ватре и у њу сипајте 2/3 ракије и 1/3 воде (нпр. 2 чаше ракије и 1 чашу воде. Уколико је ракија јака, додајте више воде). Вратите џезву на ринглу и загрејте ракију док не проври. Кад проври, пожељно је ракију подићи са ватре, па је опет вратити да ври и тај поступак поновите неколико пута, јер ће се на тај начин најбоље ослободити метил-алкохол. Када је напитак готов, сипајте га у чаше и уживајте! Остатак држите на благој топлоти да се не би охладило.