Wednesday, January 15, 2025
NaslovnaSrpska jelaKupusnik za Badnju trpezu: Tradicionalna posna pita od kiselog kupusa

Kupusnik za Badnju trpezu: Tradicionalna posna pita od kiselog kupusa

Pita od kiselog kupusa, koju tradicionalno zovu kupusnik, nezaobilazan je specijalitet Badnje trpeze u mnogim krajevima Srbije. Danas je domaćice pripremaju od gotovih kora za pitu, a mi vam donosimo dva recepta, ukoliko želite da sami razvijate domaće kore.

kupusnik

Kupusnik sa gotovim korama

500 grama kora za pitu
1 veća glavica kiselog kupusa
1 struk praziluka
so, biber
oko 100 mililitara mešavine ulja i kisele vode

Glavicu kiselog kupusa operite, da ne bude prekiseo, pa isecite na rezance. Možete ga potom samleti na mašini za meso, ukoliko želite da bude sitniji, a i ne morate.

Kupus iscedite između dlanova što više možete. Sitno iseckani praziluk propržite na malo ulja, pa dodajte oceđeni kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi vrlo malo dosolite, pošto je kupus dovoljno slan i pobiberite po ukusu. Promešajte i izmaknite sa ringle.

Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poređajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni odozgo.

Kupusnik od domaćih kora, po starinskom receptu

kupusnik

Kore:

750 grama brašna
4 decilitra vode
2 kašike ulja
1 kašičica soli

Nadev – isti kao u gornjem receptu
+ 3 decilitra ulja

U dubljoj posudi prosejati brašno i so, pa dolivati postepeno mlaku vodu i ulje. Zamesiti glatko testo, pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata. Potom testo premesiti, pa podeliti na četiri dela. Formirati loptice, pa rastanjiti u jufke, namazati uljem i ostaviti na toplom mestu.

Priprema nadeva ista je kao u gornjem receptu.

Sto prekriti platnenim stolnjakom, pa posuti brašnom. Staviti jufku, pa je polako prstima rastanjiti, što je moguće tanje. Na kraju odseći rubove. Filovati nadevom od kupusa, pa pomoću stolnjaka urolati. Staviti u nauljen pleh. Postupak ponoviti sa sve četiri jufke, odozgo premazati pitu uljem, pa peći oko pola sata na 200 stepeni, dok ne porumeni.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments