Poznat je pod nazivom cremoš, sremuž, sremuša i sremuža, medveđi luk, divlji luk… Sremuš je jedan od prvih vesnika proleća. Ima kopljaste listove nalik đurđevku i duguljastu lukovicu obavijenu belom providnom ljuskom. Raste na vlažnim livadama bogatim humusom, na senovitim vlažnim plodnim ravnicama, ispod žbunova i u listopadnim i planinskim šumama. Ima prodorni miris belog luka, te je moguće da ćete ga prvo osetiti pre nego što ga ugledate. Sremuš raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće. Da biste utvrdili miris, treba da protrljate prstima listove medveđeg luka. List sremuša sličan je listu đurđice s obzirom na to da je list đurđice kožast i iz zemlje izlazi usukan, ali ne miriše na beli luk, a mrazovac raste isključivo u jesen i na livadama, pa ljudi ne bi trebalo da ih pomešaju. Ne preporučuje se berba neiskusnim beračima, s obzirom na to da konzumacija pomenutih biljaka koje su slične sremušu, naročito mrazovca, može dovesti do trovanja i smrti.
Mlade listove treba sakupljati u aprilu i maju (pre nego što biljka procveta) a lukovice u kasno leto ili jesen. Listovi sremuša sušenjem gube svoju lekovitost, pa se konzumiraju sveži kao začin ili salata. Lukovica može da se koristi isto kao što se koristi beli luk. Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako, neprijatno ljuti. Osobe sa osetljivim želucem, čirom ili gastritisom mogu konzumirati lukovice koje su prethodno natapane 2-3 sata u toplom mleku.
Sremuš neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin glavni sastojak. U proleće ovaj luk čisti krv, želudac i jetru. Izvanredno podstiče proces pamćenja i koncentracije, utiče i na sprečavanje nastanka ateroskleroze, pročišćava creva, sprečava tegobe nesvestice, gušenja, pritiska u glavi, uništava dečije gliste, pomaže u borbi hroničnih oboljenja kože… Terapeutsko dejstvo je slično belom luku, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor-alicin. Uspešno se primenjuje kod zarastanja otvorenih rana i hematoma, pomaže za bolje izlučivanja sluzi iz pluća, olakšava iskašljavanje i olakšava disanje. Ima i antibakterijsko dejstvo.
Koristi se kao suv začin, u vidu eteričnih ulja i kapi, ali i svež – kao dodatak salati. Sremuš je najukusniji ako se sitno isecka i pomeša sa zelenom salatom, ili kad se stavi u krompir – salatu. Svaki list sremuša dobro operite pod mlazom vode. Zatim naseckajte sitno oko 70 g sremuša. Krompir oljuštite, isecite i stavite u hladnu posoljenu vodu da se kuva oko 20 minuta (ne sme se raskuvati). U maloj posudi napravite preliv za salatu: U posudicu staviti so, šećer, i prelijte sa 100 ml vode. Dodati sirće i ulje i promešati. Skuvani krompir prebacite u posudu za serviranje, dodajte 70 g iseckanog sremuša, prelijte sa prelivom za salatu i dobro izmešajte.
Ako ste stanovnik grada, sremuš ćete naći na pijacama odmah u rano proleće. Ako, pak, nemate vremena za pripremu kapi od sremuša, možete ih naći u svakoj bolje snabdevenoj biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane. Da biste imali sremuš u kući tokom cele godine, možete ga pripremiti u obliku alkoholne esencije: sitno naseckati sremuš, rastresito napuniti flašu do grlića i zatim napuniti rakijom od žita ili nekom drugom domaćom jačine 38 – 40%. Boca se 14 dana drži na suncu ili na toplom. Dnevno treba popiti 14 do 15 kapi sa malo vode.
Opanak
Dodajte ovu biljku u krompir i napravite vitaminsku bombu: Najzdravija salata i pravi prolećni detoks
RELATED ARTICLES
Recent Comments
Obrenoviće stigla kumovska kletva: Knez Miloš ju je dugo okajavao, a mnogi veruju da i danas traje
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Peteljke od jagoda stalno bacamo, a nismo svesni KOLIKO su zdrave: Evo kako ih možete iskoristiti
on
Karađorđe se nije prezivao Petrović: Misterija srpske istorije – ovo je bilo njegovo pravo prezime
on
Proročanstvo Baba Vange za 2021. godinu: Pronaći će lek za rak, sudbina čovečanstva biće promenjena!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu
on
Propada crkva stara 2 veka: Smatra se korenom srpske države, a godinama se u njoj niko nije pomolio!
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Istinita priča o poruci patrijarha Pavla jednoj ženi sa Kosova: “Nađite tu ženu i dovetite je meni…”
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Samo SRBI na celoj planeti imaju OVU VEŠTINU! Svi nam se DIVE, a mi ni ne znamo da je posedujemo!
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Znate li ko je bio Tibor Cerna? Heroj sa Košara, koji je ustao je i rekao: “PUCAJ, ako si JUNAK!”
on
Koliko ih vi zadovoljavate: 5 kriterijuma koje pokazuju stepen čovekove zrelosti po Vladeti Jerotiću
on
Nastupaju najveće promene u istoriji srpskog školstva: Evo kako će izgledati nastava od 1. septembra
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Srbija proglašena za najbolju destinaciju za posetu u 2019. godini: Stranci ludi za našom zemljom
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Amerikanka Šila se zbog ljubavi preselila u srpsko selo: Njena deca zbog OVOGA posebno vole Srbiju
on
Pečene paprike u sosu od kiselog mleka: Kad jednom ispečete “miš-maš” u rerni vraćaćete mu se iznova
on
Čuveni srpski psihijatar objasnio zašto cela Srbija prati “Zadrugu” i stvar je vrlo zabrinjavajuća
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on