ПОСНО ИЗ РЕРНЕ: Kромпир на манастирски начин који се брзо прави и врло је укусан

Овај рецепт потиче из грчких православних манастира и идеалан је као главно јело у време поста.  Додајте омиљену салату и имате комплетан посни ручак.

Потребни састојци:

1 кг кромпира
150-200  мл доброг маслиновог уља
1-2 лимуна (свеже цеђен сок)
5-6 чена белог лука сечен на три дела
4-5 листа ловора сваки сецкан на четвртину
оригано, со, бибер

Поступак:

Загрејте рерну на 250 °Ц. Оперите, ољуштите и исеците кромпир као на слици и поређајте га у тепсију. Kромпир не сме да буде један преко другог.
Прокувајте воду (нешто више од једне чаше је довољно да прекрије кромпир) и у њу растворите со (треба доста соли, али опрезно). Том водом прекријте кромпир који сте поређали у тепсију. Додајте уље, поспите кромпир ориганом, ставите бели лук, ловор и бибер. Сок од лимуна не додајемо на почетку јер ће се од њега кромпир стврднути!
Убаците кромпир у загрејану рерну на 250 °Ц. Чим кромпир крене да румени тј. чим добије боју и испари сва вода тј. остане само уље, смањите температуру на 200°Ц и пеците све док кромпир не омекша, укупно око 50 минута, све зависи од рерне и кромпира.
Негде пред крај печења извадите  тепсију и прелијте кромпир соком од свеже цеђеног лимуна, вратите пар минута у рерну, извадите и служите. Пријатно!

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...