Saturday, April 26, 2025
NaslovnaNaslovnaKrofne meke kao duša: Punjeno slatko testo koje se topi u ustima

Krofne meke kao duša: Punjeno slatko testo koje se topi u ustima

Sastojci: 950-1.100 g brašna, 500 ml mleka, 130 g šećera, 80 ml ulja, 1 jaje, 2 žumanca, 1 kesica kvasca, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, rendana kora 1 limuna, džem po ukusu, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Odvojiti malo mleka od 500 ml, u njega potopiti kvasac sa vrlo malo šećera, promešati i ostaviti da se kvasac istopi. Za to vreme mleko sipati u vanglu, dodati vanilin šećer, šećer, ulje, rendanu koru limuna (može i pomorandžina). Posebno izmutiti viljuškom celo jaje i 1 žumance, dodati smesi sa mlekom, pa na kraju sipati i istopljen kvasac.

Promešajte, pa počnite postepeno da dodajete brašno. Treba da se dobije meko testo koje se ne lepi za ruke. Prebaciti ga na radnu površinu pa mesiti kao da počinjete da ga razvlačite prstima, a zatim vraćate u oblik lopte. Prebaciti nazad u vanglu, premazati sa malo ulja i ostaviti da naraste.

Premesiti rukom, pa kidati loptice željene veličine. Važno je da se rukama lepo oblikuje loptica, poređati ih u pleh prektiven pek papirom, pa prstom ili drškom varjače praviti rupe na sredini loptica.

Sastojci: 950-1.100 g brašna, 500 ml mleka, 130 g šećera, 80 ml ulja, 1 jaje, 2 žumanca, 1 kesica kvasca, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kesice vanilin šećera, rendana kora 1 limuna, džem po ukusu, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Odvojiti malo mleka od 500 ml, u njega potopiti kvasac sa vrlo malo šećera, promešati i ostaviti da se kvasac istopi. Za to vreme mleko sipati u vanglu, dodati vanilin šećer, šećer, ulje, rendanu koru limuna (može i pomorandžina). Posebno izmutiti viljuškom celo jaje i 1 žumance, dodati smesi sa mlekom, pa na kraju sipati i istopljen kvasac.

Promešajte, pa počnite postepeno da dodajete brašno. Treba da se dobije meko testo koje se ne lepi za ruke. Prebaciti ga na radnu površinu pa mesiti kao da počinjete da ga razvlačite prstima, a zatim vraćate u oblik lopte. Prebaciti nazad u vanglu, premazati sa malo ulja i ostaviti da naraste.

Premesiti rukom, pa kidati loptice željene veličine. Važno je da se rukama lepo oblikuje loptica, poređati ih u pleh prektiven pek papirom, pa prstom ili drškom varjače praviti rupe na sredini loptica.

Pečene krofnice ostavite da odstoje u plehu desetak minuta, pa ih pokrijte krpom i ostavite da stoje još malo. Nakon toga pospite šećerom u prahu i uživajte fenomenalnom slatkom testu!

Detaljnu pripremu možete da pogledate u videu ispod!

Bokina kuhinja

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments