Састојци: 950-1.100 г брашна, 500 мл млека, 130 г шећера, 80 мл уља, 1 јаје, 2 жуманца, 1 кесица квасца, 1 кашичица прашка за пециво, 2 кесице ванилин шећера, рендана кора 1 лимуна, џем по укусу, шећер у праху за посипање.
Припрема: Одвојити мало млека од 500 мл, у њега потопити квасац са врло мало шећера, промешати и оставити да се квасац истопи. За то време млеко сипати у ванглу, додати ванилин шећер, шећер, уље, рендану кору лимуна (може и поморанџина). Посебно измутити виљушком цело јаје и 1 жуманце, додати смеси са млеком, па на крају сипати и истопљен квасац.
Промешајте, па почните постепено да додајете брашно. Треба да се добије меко тесто које се не лепи за руке. Пребацити га на радну површину па месити као да почињете да га развлачите прстима, а затим враћате у облик лопте. Пребацити назад у ванглу, премазати са мало уља и оставити да нарасте.
Премесити руком, па кидати лоптице жељене величине. Важно је да се рукама лепо обликује лоптица, поређати их у плех прективен пек папиром, па прстом или дршком варјаче правити рупе на средини лоптица.
Састојци: 950-1.100 г брашна, 500 мл млека, 130 г шећера, 80 мл уља, 1 јаје, 2 жуманца, 1 кесица квасца, 1 кашичица прашка за пециво, 2 кесице ванилин шећера, рендана кора 1 лимуна, џем по укусу, шећер у праху за посипање.
Припрема: Одвојити мало млека од 500 мл, у њега потопити квасац са врло мало шећера, промешати и оставити да се квасац истопи. За то време млеко сипати у ванглу, додати ванилин шећер, шећер, уље, рендану кору лимуна (може и поморанџина). Посебно измутити виљушком цело јаје и 1 жуманце, додати смеси са млеком, па на крају сипати и истопљен квасац.
Промешајте, па почните постепено да додајете брашно. Треба да се добије меко тесто које се не лепи за руке. Пребацити га на радну површину па месити као да почињете да га развлачите прстима, а затим враћате у облик лопте. Пребацити назад у ванглу, премазати са мало уља и оставити да нарасте.
Премесити руком, па кидати лоптице жељене величине. Важно је да се рукама лепо обликује лоптица, поређати их у плех прективен пек папиром, па прстом или дршком варјаче правити рупе на средини лоптица.
Печене крофнице оставите да одстоје у плеху десетак минута, па их покријте крпом и оставите да стоје још мало. Након тога поспите шећером у праху и уживајте феноменалном слатком тесту!
Детаљну припрему можете да погледате у видеу испод!
Бокина кухиња