Kраљица Елизабета је била у званичној посети Југославији 1972. године, а боравила је у Београду, Загребу и Подгорици (некадашњем Титотграду). За посету се знало 6 месеци раније и већ тада су почеле припреме, а за јеловник је био задужен Титов лични кувар, а то је био Мића Стојановић.
Гостујући у једној емисији на ТВ Прва, Милан Стојановић, син познатог Титовог кувара, је открио шта је то његов отац спремао за краљицу Елизабету, принца Филипа и њихову пратњу. Јеловник је био прихваћен одмах, са малим измена како би се прилагодили краљичиној исхрани.
Први званични ручак био је на Белом двору, а послужени су коктел од шкампа, пудинг од спанаћа, ћурка са млинцима и за десерт крушка у шампањ сосу. Kраљица Елизабета није била великодушна када су у питању похвале јела, али се видело да ужива. Оно што је занимљиво код тих званичних посета јесте да јело није смело да се понавља, као и да је требао да постоји већи размак између јела.
Сутрадан је Тито планирао да краљици поклони Липицанера (раса коња) и морали су возом да отпутују у Ђаково. Између ручка и вечере, председников кувар је лично послужио краљицу и њену пратњу колачима. На менију су били падобранци, фигаро и медењаци. Захвалила се и затражила рецепте, који су касније по протоколу и послати у Лондон. Од ње је кувар добио коверту у којој је била њена слика са принцом Филипом.
Осам година након њене званичне посете тадашњој Југославији, Милан Стојановић – Титов кувар, отишао је у Лондон на такмичење у кувању, где га је дочекао наслов у новинама “Већ је кувао за краљицу”. На такмичењу је освојио четврто место.
У наставку прочитајте старински рецепт за ћурку са млинцима која се и данас прави, али данашње јело садржи многе састојке који се пре нису користили. Некада се спремала једноставно, а укус се памтио. Од пар намирница направите јело које се краљици допало онако како се спремало у Југославији. Вода коју сипате служи да месо буде мекано.
РЕЦЕПТ ЗА ЋУРKУ СА МЛИНЦИМА
Састојци:
ћурка од 3-4 кг
со
уље
вода
млинци
Припрема:
Ћурку добро посолите и науљите, па је ставите у пекач и сипајте пола литре воде. Сипајте и још 2-3 кашике уља унутра. Поклопите и пеците на 200°Ц неких сат и по времена. Затим склоните поклопац и пеците још 30-40 минута, али тада окрећите ћурку и преливајте је масноћом. На крају је окрените тако да јој ноге буду горе и запеците и тај доњи део, али обавезно неколико пута преливајте да се месо не би осушило. Млинце кратко обарите у кључалој води, па их прелијте масноћом од меса, а можете и да их ставите 10-ак минута пред крај печења ћурке да се и они запеку и постану мало хрскави.
Извор: Ствар укуса