Pripremite ovaj kompot na najlakši mogući način! Bez konzervansa i bez bojazni da će se ikad pokvariti. Ovakav kompot najzdraviji je, naročito za decu. Na ovaj način sačuvaćete sva lekovita svojstva breskve i imati mogućnost da ih unosite u svoj organizam i zimi.
Proces pravljenja kompota vrlo je brz i zahteva samo dva sastojka:
4 kg bresaka
1 kg belog kristal šećera ili za zdraviju varijantu – čećer od šećerne trske, s tim što je on malo manje sladak
Priprema:
Oljuštene breskve isecite na male četvrtine, pa ih poređajte u sterilisane tegle.
U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete rastvoriti šećer u 2 litre vode i ostaviti da ključa, dok se šećer potpuno ne rastopi.
Ovako dobijenim sirupom prelijte voće. Trebalo bi da napunite tegle do otprilike 1 centimetar ispod vrha. Povežite tegle celofanom i zatvorite poklopcem.
Na dno veće šerpe stavite pamučnu krpu, pa poređajte tegle, ali tako da se one ne dodiruju, jer može doći do pucanja.
Nalijte vodom do grlića tegle i stavite na tihu vatru da polako provre.
Da bi proces pasterizacije bio uspešan potrebno je da voda vri 15 – 20 minuta, na tihoj vatri.
Nakon toga odmah izvadite tegle, kako kompot od breskve ne bi promenio boju i ostavite ih da se prirodno ohlade.
Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih na tamno i hladno mesto za zimu.
Izvor: receptizasvakog.com