Највише га волимо печеног. Док шетамо јесењим улицама града у рукама пролазника често се могу видети фишеци пуни кестенова. Има неке романтике у тим јесењим шетњама, док газимо по мокром опалом лишћу, а читав град мирише и одзвања пуцкетањем кестења уличних продаваца.
Дивљи кестен није јестив, већ само домаћи!
Како на једноставан и лак начин испећи кестен у дому –
Потребни су вам свеже кестење и један нож. Да се не бисте посекли, узмите оштар рецкави нож за хлеб. Сваки кестен засеците по ширини, све док се љуска лепо не раствори.
Неко је више љубитељ кестен пиреа. А ево начина да направите и њега:
Скувајте 1 кг кестења у води и огулите их. С обзиром да се најбоље гуле док су још врући, држите их поклопљене у лонцу да што дуже остану топли.
Уситните огуљене кестене у пире. Налијте 500 мл млека, додајте 20 грама шећера и 25 мл рума па кувајте док кестење не упије млеко и док се све не прожме, мешајући. Ако вам се чини да је смеса прегуста додајте млека, а ако је преретка кувајте мало дуже.