KAKO JE NASTALA ČUVENA KARAĐORĐEVA ŠNICLA: Jelo sa dugom tradicijom

Karađorđevu šniclu mnogi često smatraju tradicionalnim srpskim jelom, međutom, njen tvorac je profesor kulinarstva, Milovan Mića Stojanović, koji je bio i Titov kuvar. Jelo je nastalo davne 1956.godine u restoranu Golf, a sastoji se od šnicle i kajmaka.

karađorđeva šnicla

Šnicla je nastala sasvim slučajno…

Kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.

Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena u čuvenom restoranu Sunce u kome se održava izložba ugostiteljstva.

Iako je Karađorđeva šnicla najpoznatije jelo ovog kuvara, on je osmislio i njeguški stek, smederevsko đule, medaljone mumalo, kaluđerske sarme…

Evo i recepta za Karađorđevu šniclu:

4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
200 g kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
so
ulje za prženje

Šnicle izlupajte tučkom za meso, malo posolite, pa na svaku stavite četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zavijte u rolnu i pricvrstite čačkalicama.
Rolne uvaljate u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržite na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana. Služite uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.

karađorđeva

Lisa

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...