Они који држе до обичаја Божићну пшеницу посадиће баш на Светог Николу.
Да би пшеница израсла до Божића треба је на време посадити. Пшеница мора бити бујна и зелена, како би нам усеви и предстојећа бодина била берићетна – каже старо веровање.
Пшеница се сади на празник Светог Николе, 19. децембра код православаца, а код католика 13. децембра, на дан Свете Луције.
За садњу вам је потребна шака пшенице и тањир или посуда у коју ће се посадити.
У плитку посуду ставите земљу, па на њу поређајте пшеницу, која је стајала у води преко ноћи. Одозго прекријте зрна са још мало земље, коју ћете свакодневно квасити, односно прскати водом на собној температури.
Пшенична зрна се могу ставити и без земље. Само се распореде по дну посуде, тако да је у потпуности прекрију.
Остави се до ивице бар 1 цм, јер ће се пшеница ницањем раширити. Заливати умерено. Најбоље је само прскати водом једном до два пута дневно.
Може се у средини посуде оставити простор у који ће доћи свећа. Узети плитки тањир по жељи, у средину ставити мању чашу (за ракију). Насути зрна пшенице око чаше до ивице тањира.
Пшеницу коју сте посадили можете прекрити памучном тканином натопљеном водом. Ставља се преко, да би зрна равномерно бубрила и да би добијала довољну количину влаге за то. Kада се појаве прве клице, тканину треба склонити да би пшеница несметано ницала.
Пре него што се стави на сто, жито се ошиша маказама да буде равно, јер ретко кад само израсте равномерно.
На Бадњи дан ставите свећу у средину, а жито по средини вежите црвеном машном или траком у виду тробојке (заставе).
Савети
Добро је пшеницу натопити у воду два дана раније да исклија. Зрна се замотају у мокру крпу и оставе дан или два да набубре и пусте клице. Ако закасните, само стравите на топлије и добро осветљено место да брже израсте.
Слободно можете ошишани део жита употребити за јело, на пример, да декоришете салату. Исклијано жито је веома здраво и користи се у исхрани.
Упозорења
Пшеница не треба да стоји на јако топлом месту, близу радијатора или пећи. Више јој одговара да спорије расте на собној или нижој температури. Не треба ставити превише пшенице, да не би израсло превише густо. Довољан је један ред зрна.
Не заливати претерано, боље је често прскати, односно орошавати. У тањиру се не сме задржавати превише воде.
Ако је могуће, купите пшеницу у пољопривредној апотеци, никако у продавници јер ова пшеница намењена за јело тешко клија.
Извор: Стил.Курир