Водњика је једно од најстаријих здравих пића наших предака. Прави се од шумских плодова и дивљег воћа. Због својих лековитих својстава цењена је од давнина, а постоји једноставан рецепт како да је направите сами.
Прави је еликсир младости. Ако редовно пијете овај здрави ферметисани напитак кажу да можете доживети дубоку и лепу старост, посебно ако за водњику бирате дивље плодове, који расту на незагађеним подручјима. Водњика (или како је неки зову веновача) је пуна ензима, минерала и витамина, а обично је припремају у октобру и новембру. Овај напитак је врло здрав, јер се обично припрема од дивљег бобичавог воћа, које је богато витамином Ц и антиоксидантима. Један је од најважанијих напитака зими, јер ефективно штити од грипа и прехлада. Користе је и код проблема са мокрењем, пробавом (посебно затвором), искашљавањем… Овај напитак убрзава метаболизам, добар је и за оне који су на кури мршављења, али, према неким веровањима, и за оне који се боре са астмом. За оне са повишеним притиском није препоручљиво да конзумирају превише водњике јер има мало алкохола. Занимљиво је и да спада међу најбоље домаће лекове против мамурлука, јер како кажу “клин се клином избија”. Они који су је пробали тврде да после једне шоље водњике мамурлук буде као руком однесен.
Како се прави водњика?
“У канту са десет литара воде стави се по килограм такиша – дивљих крушака и килограм дивљих јабука, те по чаша клеке, шипурка, трњина, глогиња и дрењака, па и неколико зрна клеле. Обично највише 4 килограма воћа на 10 литара воде. Само још треба сачекати минимум три недеље и добијеш потпуно здраво и освежавајуће пиће” – прича за “Блиц” о справљању водњике Петар Николић, трговац на ужичкој пијаци који продаје састојке за лековито пиће. “Такиша је 400 динара, дивља јабука 50 за килограм. По 50 су и чаша шипурка и осталих плодова. Кад се све сабере, 10 литара водњике кошта око 750 динара. Мали цех ако се зна да у овом пићу пливају витамини.”Неко ставља и мушмуле и дуњу, збор мириса, али се тада мање меће такише и дивљака. Водњика је пиће на благој бази алкохола, киселкаста, а ко кисело не воли, може да пошећери. Слатка још боље прија” – објашњава Николић.
Када почне да “рези”, да “киси” можете је пити. Тада се обично пије разблажена са водом, јер је прејака. У водњику можете додавати воде (у канту или буре), тако ће временом бити све блажа. (Колико потрошите, толико воде додате). Најлепша је када је јака и када је разблажите са водом и додате мало меда.
Шипурак је богат витамином К и има више витамина Ц него лимун. Клека добро дође за варење, лечење прехладе и астме. Глогиње су добре за срце и имају антидепресивно дејство. Трњина прија желуцу и сузбија кашаљ. Дрењине су за бољу крвну слику, довољно је само сетити се изреке – здрав к’о дрен.
Водњика се масовно оставља пред зиму у ужичком крају, ређе у другим деловима Србије, у појединим се о њој уопште не зна.
Блиц, lifepressmagazin