Možda beli luk mladima nije najdraži način za lečenje, zbog svog neprijatnog mirisa, ali on je najveći prirodni antibiotik koji ubija mnoge viruse i bakterije širokog spektra. Ovu moć ima zahvaljujući hemikaliji alicin.
Kada izgnječite čen belog luka oslobađa se alicin, koji se uspešno snižava i holesterol i krvni pritisak, ali i sprečava zakrčenja krvnih sudova. Alicin i drugi sastojci u belom luku ubijaju mnoge štetne organizme poput virusa i bakterija koji izazivaju prehlade, grip, ušobolju…
Snaga i moć belog luka nisu dokazani javno, jer to nije u interesu velikih farmaceutskih kompanija. Zato imamo ovu namirnicu u izobilju i možemo je koristiti i preventivno i u lečenju, bez bojazni od kontraefekata.
Pogledajte ovaj fenomenalan način da ga upotrebite u korist svog zdravlja, a da vam ujedno bude i ukusno –
Možete ga jesti samog, ali je svakako prijatnije konzumirati ga kao deo nekog jela, namaza, priloga… Mi za vas imamo jednu “imunološku bombu” u vidu supe od belog luka. Potrebno vam je:
– 50-tak čenova belog luka (oko 5 glavica), očišćenih i oguljenih
– 2 kašike putera
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 veća crvena luka, naseckana
– 1 kašika naseckane sveže majčine dušice
– 6 šolja (od 250 ml) pileće bistre supice (bujona)
– 1 buketić svežeg začinskog bilja – prešun, majčina dušica, lovorov list (možete upotrebiti i sušene začine)
– 3 šolje starog hleba narezanog u kockice
– 1 šolja masnije pavlake
Ova moćna antibiotska supa priprema se ovako –
Zagrejte rernu na 180C. Odsecite vrhove (1/3) glavica belog luka. Tako pripremljen beli luk pospite maslinovim uljem i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni u tepsiji 90 minuta. Ostavite da se ohlade.
Za to vreme zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i puter u šerpi na srednjoj temperaturi. Dinstajte crveni luk 10-tak minuta.
Istisnite pečeni ohlađeni beli luk iz omota i ubacite ga u udinstani crveni luk. Izmešajte, dodajte naseckanu majčinu dušicu, bujon i ubacite buketić svežeg začinskog bilja (ili manje sušenog).
Smanjite temperaturu, dodajte komadiće hleba i ostavite da krčka 5 minuta dok hleb ne omekani.
Izvadite buketić začinskih biljaka, pa dobijenu supicu miksajte u blenderu dok ne dobijete polukremstu smesu. Vratite u šerpu, pa uspite običnu pavlaku ili pavlaku za kuvanje, pa posolite i pobiberite po želji.
Uverićete se koliko je ukusno i zdravo!
Delimično preuzeto sa: Lifepress magazin