Проблем флека и промене боје есцајга мучио је одавно још наше баке, па су оне још одавно пронашле савршен рецепт (заправо два) како да старом есцајгу вратите сјај и блиставу боју!
Сирће и топла вода
Напуните посуду топлом водом и сирћетом, па у њу потопите есцајг. Нека одстоји 30 минута, па га лепо истрљајте сунђером и темељно избришите памучном крпом.
Напомена: Код овог рецепта водите рачуна о односу воде и сирћета – воде нека буде бар два пута више, јер би превише сирћета могло још више да вам уништи омиљени прибор за јело.
Вода и сода бикарбона
Загрејте воду у већем лонцу, додајте соду бикарбону и потопите посуђе, па после неколико минута старом четкицом за зубе уклоните нечистоће са мање доступних делова; остало ће само спасти.
Напомена: Ако користите хладну воду, оставите есцајг да стоји у њој неколико сати.
Коју год методу да одаберете, обавезно на крају обришите есцајг сувом крпом, како не би остале флекице од воде.
Извор: Стил