Васкрс је омиљени празник многих домова. Њему се посебно радују деца, посебно због шарених јаја, које домаћице брижљиво фарбају два дана пред највећи хришћански празник.
Како у овом периоду кувана јаја дуго стоје, врло је важно да изаберете она која се неће брзо покварити.
Магазин Стил дао је неколико предлога како да изаберете и правилно припремите јаја за фарбање.
Ми их преносимо у целости:
– Ако јаја купујете на пијаци, обавезно идите рано ујутро, како бисте избегли јаја које дуго стоје на штанду, нарочито ако је напољу вруће;
– Kупујте чиста и неоштећена јаја;
– При кувању јаја, најбоље их је кувати 12 минута од тренутка врења;
– Ако не фарбате јаја природно, односно помоћу намирница јаких боја, кад купујете боје у кесицама, узимајте оне које су означене као прехрамбене боје;
– Сирова јаја су потенцијалан извор салмонеле, пише 24сата.хр, па се саветује да их пре кувања и украшавања оперете млаком водом;
– Офарбајте онолико јаја колико сте сигурни да ће се појести, јер је велики грех бацати храну, а нарочито васкршња јаја;
– Јаја која су офарбана, неољуштена и без оштећене љуске, а стоје неколико сати на собној температури или су неколико пута вађена из фрижидера, требало би да поједете у року од једног до два дана.
Магазин Стил/Опанак