Гулаш се спрема у целој Србији. Дошао је у нашу земљу преко мађарске кухиње. Представљамо вам традиционални војвођански рецепт са домаћим ноклама и јунећим месом.
500 г јунетине од бута
мало уља
1 главица црног лука
1 шаргарепа
по укусу зачин, бибер и алева паприка
по потреби вода
1 дл парадајз сока
НОКЛЕ
150 г оштрог брашна
0,5 дл воде
2 јајета
1 кашика уља
мало соли
- На уљу пропржите исецкан лук, додајте месо
исецено на коцке, шаргарепу на колутове,
поспите зачином и динстајте. Повремено доливајте воду.
При крају, кад је месо мекано, додајте алеву паприку
и парадајз сок и још мало прокрчкајте. - Припремите нокле:
Умутите јаја са уљем и постепено додајте воду и со,
а затим полако додајте брашно и све време лупајте
варјачом. Сто дуже “лупате” тесто оно ће бити
ваздушастије. - У гулаш додајте мало воде да се добије ређе јело,
а затим кашичицом правити нокле и спуштајте у гулаш који кључа.
Смањите температуру и кувајте око десет минута да
се нокле лепо скувају. - Воду додајте искључиво пре нокли, али само колико је потребно да јело буде сочно.
- Служите уз сезонску салату