Juliška je kolač koji smo naučili da pravimo od Čeha. Kod nas je poznat i kao Julpita.
Juliška je omiljna poslastica i stariijima i deci, a posebno domaćicama jer se lako sprema i nije skup.
Evo šta vam je sve potrebni za Julišku:
Za koru vam je potrebno:
6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaa
5 kašika mlevenih oraha i
2 kašike brašna.
Prvo umutite belance pa mu dodajte šećer postepeno ga muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.
Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Preliv
Preliv za koru:
150 g šećera prokuvajte u 200 ml mleka.
Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi. Sada pravite fil.
Za fil vam je potrebno: Preostali preliv za koru (mleko + šećer), 150 g mlevenih oraha, 125 g margarina, rendana čokolada.
U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil prohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.
Uživajte u Juliški.
Stil