Претворите сиротињски ручак у специјалитет куће: 7 јела од кромпира за која вам нико неће поверовати колико сте новца дали за састојке

Гратинирани кромпир са павлаком- Састојци: 2 килограма кромпира, 400 грама павлаке, 1/2 литре млека, 1/4 кашичице коријандера, 2 чена белог лука, 50 грама путера, со, бибер, рузмарин, тимијан, качкаваљ.
Припрема: Загрејати млеко па додати коријандер, бибер, ситно сецкани бели лук, рузмарин, тимијан и мало соли. Чим млеко крене да ври склонити са ватре, поклопити и оставити да се прохлади. За то време огулити кромпир, опрати и исећи на колутове (као за мусаку) па осушити у кухињској крпи. Млеко процедити и њиме прелити припремљен кромпир и оставити поклопљено око 45 минута. Повремено протрести или промешати. Павлаку умутити са бибером и сољу. Кромпир процедити. На дно ватросталне посуде премазане путером поређати слој кромпира па премазати павлаком и благо залити млеком у коме је кромпир био потопљен. Тако ређати све док се састојци не утроше. Завршити дебелим слојем павлаке. Посуду поклопити или прекрити алу-фолијом па пећи у загрејаној рерни на 200 степени око сат времена. Након тога отклопити и пећи још пола сата док површина не порумени. Пред крај посути ренданим качкаваљем, по жељи. Служити топло уз салату по избору.

Француски кромпир – Класично јело које једемо кад не знамо шта бисмо кували, а брзо је готово. Неки га праве само са кромпиром и јајима, а други додају мало поврћа, сланине и кобасица. Што год одаберете, нећете се разочарати!
Састојци: 1 килограм кромпира, 1 лук, 4 кувана јаја, 1 сирово јаје, сланина, 1 чашица киселе павлаке, со, бибер, босиљак.
Припрема: Кромпир у љусци скувајте у једној посуди, јаја у другој. Када су готови, ољуштите их и насеците на колутове. Сланину и лук исеците на мање комаде. На дно посуде за печење ставите мало уља па ређајте састојке – лук, кромпир, јаја, сланина и тако све док их не потрошите. На крају кромпир прелијте мешавином умућеног јаја и павлаке. Пеците на 200 °Ц док кромпир не добије хрскаву корицу.

Крокети од кромпира – Састојци: 700 грама кромпира, 150 грама брашна, 40 грама меканог маргарина, 1 кашика биљног зачина, 2 жуманцета.
Надев: 100 грама качкаваља.
Смеса за поховање: 2 јајета, 200 грама брашна, 200 грама презли.
Припрема: Кромпир скувати, заједно са љуском. Куван кромпир охладити, ољуштити и изгњечити (као за пире кромпир). У изгњечен кромпир додати кашику зачина, брашно, омекшали маргарин и два жуманцета. Умесити тесто. По потреби додати још брашна. Тесто ће по мало да се лепи за руке, тако да вам брашно увек буде при руци. Качкаваљ исећи на тање штапиће. Узимати кашиком (коју треба пре сваке употребе умакати у уље) тесто и стављати га на побрашњену руку. Мало га распљескати и ставити по штапић качкаваља. Уз помоћ брашна формирати крокете.
За поховање – у један тањир умутити јаја, у други ставити брашно а у трећи ставити презле. Крокете (када се сви формирају) прво уваљати у брашно, па у јаја и на крају у презле. Пржити их у дубоком уљу, на средњој температури. Пржене крокете, када порумене, вадити на кухињски папир, да би папир упио вишак масноће. Послужити топло, уз прилог по жељи. Нарочито добро иду, као прилог, уз пилетину.

Њоке у парадајз сосу – Италијанско јело ком нико не може одолети!
Састојци: 1 килограм кромпира, 200 грама брашна, 1 јаје.
За сос од парадајза: 1 килограм парадајза, у довољној количини маслиновог уља, 1 чен белог лука, неколико листова босиљка, со.
Припрема:Кромпир са љуском у кључалој води кувати док не буде сасвим мекан, око 40 минута. Док се кромпир кува припремити сос тако што ћете парадајз исећи на пола, загрејати маслиново уље и пропржити исецкан чен белог лука па додати парадајз. Посолити и кувати десетак минута. Парадајз ће ослободити своје сокове, а на крају кувања додати и свеж босиљак који ће дати укус и свежину сосу.
Скувани кромпир оставити да се мало охлади, а затим ољуштити (још увек топао), па ставити у блендер да се направи каша од кромпира. Додај у пире кромпир 1 јаје и 200 грама брашна, па умесите тако да се тесто не дроби превише. Додајте још брашна ако је потребно, али не претерујте да тесто не би било премекано. Формирајте њоке величине 1 центиметар и утисните их виљушком да добију класичан ребрасти облик. У кључалу посољену воду потопите њоке, па када испливају на површину вадите их. Добро их оцедите од вишка воде и убаците их директно у сос од парадајза.

Грчки кромпир – Састојци: кромпира по жељи, маслиново уље или отопљен путер,качкаваљ, сок од једног лимуна, пола белог лука, со, бибер, оригано и за подмазивање уље или маргарин.
Припрема: Очистити кромпир и исећи га на четвртине по дужини. Сложите кромпир у претходно уљем или маргарином намазану тепсију. У посебну чинију помешајте: маслиново уље или отопљени путер, лимунов сок, испритискајте мало белог лука да пусти сок (не стављате цео чешањ и ово је опционо), со, бибер, оригано и воду. Добро промешајте и прелијте кромпир. Цела смеса би требало да попуни тепсију до пола висине кромпира. Загрејте рерну на 210 до 220 степени. Прекријте тепсију алу-фолијом и убаците у рерну. Пеците око 40ак минута са фолијом и још 20 – 30 минута без фолије. Уколико приметите да нестаје воде, слободно долијте. На крају додајте качкаваљ (само га изрендајте лепо) и промешајте да се све лепо сједини.

Поховани пире кромпир – Састојци: Кромпира по жељи, 2 јаја, со, вегета, млеко, брашно. Припрема: Скувати кромпира у зависности од броја особа. Кад је скуван виљушком га изгњечити. Додати мало млека, може пола шољице д ане буде превише мекан. Зачинити са соли, вегетом, ко воли и бибером. Кад је млак правити разне облике, уваљати у брашно па у јаја. Јаја умутити са 2 кашике млека. Прво уваљати кромпир у брашно, па онда виљушкама у јаја и тако пржити у тигању на загрејаном уљу. Служити уз кајмак, кисело млеко, јогурт.

Уштипци од кромпира – за доручак, предјело, вечеру или савршен прилог ручку!
Састојци: 500 грама кромпира, 1 јаје, мало соли, мало бибера, мало сувог биљног зачина, 400 грама брашна, 1 кашичица прашка за пециво, уље за пржење.
Припрема : Кромпир очистити, исећи на крупније коце и скувати у посољеној води. Процедите од воде и изгњечити, оставити да се мало прохлади. Додати јаје, суви биљни зачин, брашно и прашак за пециво. Замесите тесто руком. Развијте оклагијом и вадите чашом кругове или исеците ножем. Пржите у дубоком врелом уљу. Уштипке вадите на салвету да упију вишак масноће.

Опанак

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Вршњачко насиље: Како му стати на пут?

Спречавање и заустављање насиља подразумева посвећеност стварању безбедног окружења...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...