Сезона је када ходници зграда широм градова Србије миришу на кисели купус, а буренцима са потопљеним купусом на селу полако се види дно. Киселимо га најчешће због сарме и салате, а ево још феноменалних начина да искористите сав његов “потенцијал” и направите ручак “прсте да полижеш”.
Српски подварак
2 kg киселог купуса, 2 dl уља, 2 главице црног лука, 2 чена белог лука, 1 шољица пиринча, 2 листа лорбера, 6 зрна бибера, алева паприка, млевени бибер, со.
Припрема:
Купус ситно исецкати и опрати да се мало одсоли. На загрејаном уљу пропржити ситно исецкан црни лук, додати исецкан купус, лорберов лист, бибер у зрну, ситно исецкан бели лук. Налити мало воде, поклопити шерпу и динстати. У току динстања више пута додавати по мало топле воде. Кад купус буде мекан, ставити мало алеве паприке, млевеног бибера, малу шољицу опраног пиринча. По потреби посолити, промешати и у рерни запећи да купус добије тамно мрку боју и постане потпуно сув.
Кикирики купус
Потребно вам је: 2 већа црвена лука, 2 веће шаргарепе, 2 шоље киселог купуса (насецкног), 200 грама броколија, кикирики, млевена љута папричица и уље.
Исецкајте поврће (шаргарепе, броколи и лук). Лук динстајте на уљу док не порумени добро, па убаците кисели купус и мало воде, убаците и шаргарепу и броколи, па динстајте док вода не испари и поврће не омекша. Додајте бибера (и соли ако је потребно, ако купус није довољно слан). Можете убацити и зрна крупнијег куваног пасуља. Склоните са ватре, поспите кикирикијем, служите уз пиринач или пире кромпир.
Стара пита купусара
1 главица киселог купуса средње величине
500 грама кора за питу
3 главице црног лука
3 јајета
1 чаша киселе воде
1 кашичица млевеног бибера
2 листа ловора
уље
Припрема фила:
Лук издинстати са уљем и мало воде, па му додати ситно исецкан кисели купус и ловоров лист. Наставити са динстањем, уз доливање по мало воде, док купус не омекша.
Прохлађеном купусу додати бибер, једно јаје и киселу воду. Све измешати.
Премаз за коре:
У шољи 250 грама размутити кашиком једно јаје, додати ,,два прста,, уља и до врха допунити водом. Малкице посолити и промешати.
Слагање пите:
Шерпу пречника 28 центиметара подмазати и попрашити брашном. Слажу се по две коре, па тако распоредити фил.
Прва се попрска једном кашиком премаза и њом размаже по кори. Преко се стави друга кора, на њу распореди купус, па се урола, савије у пуж и ређа у шерпу пуж до пужа.
Остатак премаза за коре сипати на поређану питу. Премазати све једним размућеним јајетом и пустити 15 минута да одстоји како би коре упиле сокове.
Пећи 10 минута на 220 степени, па смањити на 200 степени и пећи још 40 минута. Печену питу попрскати водом, покрити памучном крпом и пустити је мало да одмори.
Послуживање:
Питу не сећи, већ откидати пужеве и јести прстима.
Кромпири пуњени киселим купусом
6 већих кромпира
300 грама киселог купуса
100 гррама сланине
1 мањи празилук
со, бибер, слатка млевена паприка
За прелив:
2 пуне кашике качкаваља (наренданог)
2 пуне кашике киселе павлаке
2-3 кашике млека
ким
Припрема:
Кромпир у љусци добро опрати, преполовити и ставити у већу шерпу да се кува. Не сме да се раскува, већ само мало да омекша, како би се могао издубити.
Када се прохлади, пажљиво малом кашичицом издубити сваку половину и поређати у подмазану ватросталну посуду.
Док се кромпир кува, на масноћи издинстати ситно исецкан празилук, додати сланину и ситно исецкани кисели купус.
Посолити веома мало, посебно ако је кисели купус слан, додати бибер и кашику млевене слатке паприке. Још мало продинстати, па склонити са ватре.
Кромпир напунити купусом, па ставити у загрејану рерну да се запече, 20-30 минута на 200 степени. Пред крај печења, на сваки кромпир ставити по кашику прелива и посути кимом.
За прелив измешати киселу павлаку, нарендани сир и мало млека. Вратити у рерну да се запече до краја.
Флекице, насуво, са киселим купусом
800 грама брашна
1 главица киселог купуса
1/2 шољице уља
мало соли
мало бибера
Припрема:
Купус исећи на резанце додати уље и пржити на тихој ватри. Не доливати воде.
У брашно додати со и воду, па умесити тврђе тесто, као за домаће резанце. Развити што тање па исећи флекице (може на машину ако имате).
Скувати флекице у води па измешати са прженим купусом. Додати мало млевеног бибера.
Кремаста салата са киселим купусом
Потребно вам је: четврт шоље киселе павлаке, пола шоље кремастог сира, једна и по шоља оцеђеног насецканог киселог купуса (опрати га у води пре мешања са другим састојцима), 1 шаргарепа нарендана, четвртина шоље насецканог свежег першуна, со и бибер.
Ако желите да обогатите ову салату можете додати рачиће или шкампе из конзерве. Помешајте прво добро крем сир и павлаку, па додајте остале састојке и зачине. Служите са перецама или тостом.