Slatka kremasto-hrskava nostalgija i za oko i za nepca!
Sastojci: 1 pakovanje oblandi; Za žuti fil: 250 grama margarina, 250 grama šećera u prahu, 8 žumanaca; za braon fil: 8 belanaca, 250 grama šećera u prahu, 300 grama mlevenog plazma keksa, 2-3 kašike kakao praha; 100 grama čokolade za kuvanje za glazuru.
Priprema: : Za pripremu fila za jadro oblande potrebno je prvo odvojiti žumanca od belanaca. Žuti fil koji se pravi od žumanaca možete napraviti na dva načina, kuvanjem ili bez kuvanja. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu, a potom dodavati jedno po jedno žumance sve dok se ne dobije dobro izrađen žuti fil. Ako želite da žumanca ipak na kratko skuvate na pari, žumanca umutite penasto sa šećerom u prahu, a potom ih skuvajte na pari. Kuvana žumanca sa šećerom ostavite da se ohlade, a potom sjedinite sa prethodno ulupanim margarinom.
Braon fil: U drugoj posudi čvrsto ulupati sneg od belanaca, postepeno dodajući šećer. U tako ulupana belanca dodati plazma keks i kakao prah, pa sve zajedno izmešati da se dobije ujednačena smesa za braon fil.
Oblandu filovati braon i žutim filom, naizmenično. Na prvi list oblande mazati braon fil, staviti sledeći list oblande i njega premazati žutim filom. Opet ide isto, oblanda, braon fil, oblanda i žuti fil. Jadro oblande završiti petim listom oblande, koju je na kraju potrebno dobro pritisnuti (da se svi listovi dobro zalepe). Gotove oblande ostaviti neko vreme u frižideru da se dobro stegnu.
U međuvremenu (po želji) napraviti glazuru od čokolade. Na tihoj vatri istopiti čokoladu i malo ulja, a potom preliti preko oblandi i naravno, ostaviti da se stegne.
stasekuva.com