Сурутка је течност која остаје након што се млеко згруши, настаје код производње сира или казеина и користи и има више комерцијалних употреба. Јако је добра и као додатак многим прехрамбеним прерађевинама.
Сурутка је врло богата магнезијумом, калцијумом, цинком, фосфором, витаминима Б, аминокиселинама. Добро утиче на кости јер надокнађује беланчевине, хидрира тело и најбоља је замена за спортска пића, па се често употребљава у бодибилдингу. Због огромне хранљиве вредности, она се пореди чак и са мајчиним млеком. Сурутка подстиче размножавање ацидофилних бактерија, које су природни антисептик. Одлична је за дијете и детокс програме, јер убрзава метаболизам.
Сурутка помаже да се лучи серотонин, хормон среће, па се препоручује свима који су под стресом, а добра је и за обнову енергије, смањује грчеве у мишићма и опушта их. Kод старијих особа, сурутка спречава остеопорозу, чисти крвне судове, скида наслаге на зубима, превенира каријес и регенерише и чува јетру.
Терапије сурутком познате су у лечењу цревних поремећаја (попут нередовне столице), хормоналних проблема, гојазности и проблема са циркулацијом, као што су зачепљење артерије.
Kонзумира се тако што се кашика сурутке раствори у чаши воде и попије као додатак исхрани. Ако желите да вам овај напитак буде укуснији, дадајте мед у мало топле воде и у то нацедите сок од два лимуна и све помешајте са литром сурутке.