Jabuke u šlafroku su starinska, jednostavna poslastica. Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile… A s obzirom na to da se jabuke “oblače” u gušću smesu za palačinke, tako što se u nju umoče kolutovi jabuka i prže u dubokoj masnoći. Služe se tople ili hladne, posute šećerom u prahu i cimetom.
Sastojci:
2-3 jabuke, najbolje nakisele
2 jajeta
8 kašika brašna
malo soli
malo mleka ili mineralne vode
kašičica šećera
mast ili ulje za prženje
šećer u prahu
cimet
Priprema:
Od navedenih sastojaka napraviti testo, ali malo gušće nego za palačinke.
Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne.
Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka.
Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji, cimetom.