Koh je jednostovan kolač koga svi vole jer nas uvek asocira na detinjstvo. Lako se sprema i savršena je poslastica za praznične dane.
Za kolač vam je potrebno:
za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 puna kašika vanilin šećera
- 8 i po kašika griza
- narendana kora od pola limuna
za preliv
- 1 litar mleka
- 2 kašike šećera
- 2 pune kašike vanilin šećera
Priprema:
Odvojte belance i žumance, pa u jednu posudu umutite belanca sa vanilin šećerom i šećerom dok ne dobijete čvrstu, snežnu smesu. U to dodajte žumance i mutite dok se ne sjedini sa smesom.
U smesu narendajte koru od pola limuna, a onda uz lagano mešanje mikserom dodajte kašiku po kašiku griza.
Za to vreme, šporet zagrejte na 180 stepeni, pa u pleh premazan puterom ili uljem sipajte dobijenu smesu i pecite do 20 minuta.
Preliv
U mleko dodajte šećer i vanilin šećer, stavite ih na ringlu i grejte dok mleko ne proključa.
Na 20 minuta od pečenja izvadite kolač iz rerne, prelijte ga proključalim mlekom i tako preliven vratite u rernu još 10 minuta.
Kada kolač bude gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Možete ga poslužiti uz voće ili neki voćni preliv.
PROČITAJTE JOŠ: VANILICE: Tradicionalni recept naših baka proglašen za najbolji kolač na svetu
PROČITAJTE JOŠ: 20 NARODNIH VEROVANJA O JELU I PIĆU: Šta treba, a šta ne treba raditi za vreme jela