Kajsije su ove godine odlično rodile i među retkim su vrstama voća koje je ove godine znatno jeftinije. One sada koštaju od 100 do 120 dinara za kilogram, dok su se pre dve godine prodavale od 200 pa sve do 250 dinara za kilogram.
Zašto ne biste iskoristili ovako povoljno cenu i dok traje sezona napravili zalihe u vidu džema i slatkog, ili se jednostavno sladili fenomenalnim kolačem?!
Mi smo za vas izdvojili jedan takav kom niko ne može da odoli!
Potrebno vam je:
– 250 gr putera
– 300 gr šećera
– 5 jaja
– 300 gr brašna
– 2 kesice vanil šećera
– sveže kajsije
Priprema:
Penasto umutite mikserom puter sa šećerom i vanil šećerom, pa dodavajte polako jedno po jedno jaje. Kada masa postane glatka i ujednačena dodajte brašno.
Gotovu masu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh (đuveč približnih dimenzija 35 x 22 cm).
Odozgo poređajte kajsije (ako su sitnije onda na pola presečene, ili isečene na četvrtine ako su veće).
Tako spremljen kolač stavite u zagrejanu pećnicu (na 180 stepeni) i pecite oko 20 min dok ne dobije lepu rumenu boju.
Prohlađen kolač isecite na kocke tako da svako parče ima polutku kajsije i po želji pospite prah šećerom.
Oklagija.rs, Opanak