Грчка спанакопита феноменалног укуса која ће вас асоцитари на лето.
Спрема се лако и брзо, а намирнице нису само преукусне, већ су и здраве.
Састојци: 8 кора за питу, 250 г спанаћа, 2 јаја, 2 кашике уља, 60 г отопљеног путера, 100 г рикота сира (или неког другог, по избору),мускатни орашчић, чен белог лука, со, бибер, жуманце за премазивање.
Припрема: Очистите спанаћ и добро га оперите. Бланширајте га у кипућој води пет минута, па оцедите и ситно исецкајте. Јаја умутите, сир издробите па помешајте са спанаћем. Посолите, побиберите, додајте рендани мускатни орашчић, изгњечен бели лук и умућена јаја. Смесу добро измешаје.
Загрејте рерну на 180. Тепсију за печење премажите уљем и обложите папиром за печење, па на чистој радној површини раширите коре.
Прву лагано попрскајте отопљеним путером и ставите у тепсију. Покријте је другом, поново премажите масноћом и ставите мало фила. Прекријте га новом кором, затим опет премажите маслацем и тако редом док не потрошите сав фил и коре.
Последњу кору премажите умућеним жуманцем и пеците око 25 минута, док не постане златносмеђе боје. Пријатно!