Топли јесењи дани право су време за шетњу у природи и убирање корисне биљке као што је шипак. Можете га наћи на запуштеним ливадама и њивама, на обронцима шума, међама, крај путева… где мами погледе пролазника зрелим црвеним плодовима.
Потврђено је да дивља ружа одн. шипак садржи више витамина Ц од лимуна, паприке и наранџе заједно, а одличан је и за припремање чаја, пекмеза, сирупа, ликера и сличних производа! За вас смо издвојили два одлична рецепта за ликер и вино од шипка који не само да пријају слаткоћом укуса, већ су и прави народни лек!
Ликер од шипка
Потребно вам је: 250 г шипка, 250 г шећера и литра лозоваче с 45 одсто алкохола.
Припрема: Шипак уситните и ставите у теглу од 1,5 литара. Прелијте лозовачом, додајте шећер па оставите да одстоји десет дана на топлом месту. Повремено промућкајте. Процедите и улијте у боце.
Препоручује се узимање овог ликера око 0,4 дл на дан, за јачање имунитета.
Вино од шипка
За припрему вина од шипка потребно је: 3 кг плода шипка, 4 л прекуване воде и 2 кг шећера.
Припрема: Плодови шипка се оперу, очисте од петељки, по дужини исеку и ставе у посуду са широким отвором. Из воде и шећера припреми се шећерни раствор. Чим се избистри, налије се на плодове. Посуда се затвори чепом за врење или ланеном крпом и садржај се препусти врењу на топлом месту. Након потпуног врења тако добијено вино се процеди и напуни у боце и чува добро зачепљено, најбоље у хладном подруму.