Topli jesenji dani pravo su vreme za šetnju u prirodi i ubiranje korisne biljke kao što je šipak. Možete ga naći na zapuštenim livadama i njivama, na obroncima šuma, međama, kraj puteva… gde mami poglede prolaznika zrelim crvenim plodovima.
Potvrđeno je da divlja ruža odn. šipak sadrži više vitamina C od limuna, paprike i narandže zajedno, a odličan je i za pripremanje čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih proizvoda! Za vas smo izdvojili dva odlična recepta za liker i vino od šipka koji ne samo da prijaju slatkoćom ukusa, već su i pravi narodni lek!
Liker od šipka
Potrebno vam je: 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 odsto alkohola.
Priprema: Šipak usitnite i stavite u teglu od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mestu. Povremeno promućkajte. Procedite i ulijte u boce.
Preporučuje se uzimanje ovog likera oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.
Vino od šipka
Za pripremu vina od šipka potrebno je: 3 kg ploda šipka, 4 l prekuvane vode i 2 kg šećera.
Priprema: Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini iseku i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerni rastvor. Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom i sadržaj se prepusti vrenju na toplom mestu. Nakon potpunog vrenja tako dobijeno vino se procedi i napuni u boce i čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.