Svi znamo koliko je cvekla zdrava jer je bogata vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), zatim jodom i mineralima – natrijumom i kalijumom.
Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, stvaranje antitela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.
Kada birate cveklu za zimnicu potrudite se da izaberete najsvežiju, sa lišćem koje podseća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 nedelje, a kada već birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.
Sastojci ѕa meru od 9 tegli:
5 5g cvekle,
500 ml sirćeta,
2 l vode,
60 g soli,
80 g šećera,
1 kesica konzervansa.
Priprema:
Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.
Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.
U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.
Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.
Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.
domacirecepti.net