CVEKLA: Lekovita biljka puna minerala koja sprečava starenje

U narodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.” I to nije bez razloga! Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, krvna slika poboljšava, sprečava se pojava asteroskleroze. Zbog velike količine betanina i beatina, konzumiranje cvekle reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čisti jetru i krvne sudove. Uzimanje cvekle se posebno preporučuje ljudima sa masnom jetrom.

Cvekla, izvor: flickr
Cvekla, izvor: flickr

U dijetalnoj ishrani cvekla se posebno preporučuje u velikim količinama zbog niske kalorijske vrednosti i detoksikacionog dejstva.

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučujei u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.

Ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cele godine. Pogrešno je koristiti samo koren ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać. Cvekla može da se koristi u neograničenim količinama, bez straha od bilo kakvih negativnih posledica.

Koren cvekle, koji je i najlekovitiji, sakuplja se u jesen i ostavlja na umereno toplo mesto da ne bi promrzao tokom zime. Cvekla dugo može da zadrži svežinu, ako se čuva na odgovarajući način.

Najbolje je koristiti sirov koren od cvekle- kao salatu, ali se ona može i kuvati, peći, stavljati kao zimnica ili se praviri sok od nje.

 

cvekla
salata od cvekle

 

PROČITAJTE JOŠ: NIŠTA ZDRAVIJE: Vitaminska salata za celu porodicu

PROČITAJTE JOŠ: ĐUMBIR KAO LEK: Biljka koja će vam ublažiti bol, pomoći da smršate i poboljšate cirkulaciju

PROČITAJTE JOŠ: LJUSKA CRNOG LUKA: Sačuvajte zdravlje kvercetinom iz crnog luka

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...