Za čorbu od blitve i kopriva vam je potrebno:
3 kašike ulja
100 g crnog luka
2 čena belog luka
3 šargarepe
2 kašike svežeg peršuna
5 kašika geršle
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
400 g blitve
150 g koprive
2 kašike kajmaka ili kiselog mleka
voda za nalivanje
Priprema:
Propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast, a zati, dodajte narendanu šargarepu. Sve zajedno kratko prodinstajte, pa nalijte oko 7 dl vode i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta.
Nakon toga dodajte začine po ukusu: alevu papriku, so i biber, peršun i geršlu. Odmah u začinjenu vodu, stavite i blitvu i listove koprive. Dinstajte oko 10 minuta, pa dolijte još 500 ml vode, i kuvajte narednih 30 minuta na tihoj vatri.
Kada čorba bude gotova, servirajte je sa 2 kašike kajmaka ili domaćeg kiselog mleka.
Izvor: Gatronomad