Čobanska pita od povrća, sa obronaka Stare planine, tradicionalno je jelo ovog kraja. Veoma je bogatog ukusa i mirisa i kao takvo će sigurno zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.
Potrebno je:
– 500 g kora za pitu (deblje)
– mešavina povrća za đuveč 350 grama, ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
– plavi patličan (dva manja) može i 150 g šumskih jestivih pečuraka
– prazluk, srednje veličine,
– 100 g koprive (može i španat)
– ljuta papričica
– so
– biber
– peršun
– bosiljak
– mast (ulje),
– prezle (da pokupe vodu)
– kašika kajmaka ili čaša pavlake
Priprema:
Povrće kratko obariti i dodati začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posoliti, pobiberiti i zauljiti.
Povrće može i da se proprži umesto barenja.
U starinsku tepsiju staviti na nauljeno dno koru i zatim ređati nadev sa korama kao kod pite gužvare. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore.
Na kraju zatvoriti sa ostatkom kora i premazati mešavinom masnoće i vode. Peći 40 minuta na 180 stepeni.
Južna Srbija Info