Чобанска пита од поврћа, са обронака Старе планине, традиционално је јело овог краја. Веома је богатог укуса и мириса и као такво ће сигурно задовољити и најпробирљивије гурмане.
Потребно је:
– 500 g кора за питу (дебље)
– мешавина поврћа за ђувеч 350 грама, или свеже обарено поврће (паприка, кромпир, шагарепа, црни лук, бели лук)
– плави патличан (два мања) може и 150 g шумских јестивих печурака
– празлук, средње величине,
– 100 g коприве (може и шпанат)
– љута папричица
– со
– бибер
– першун
– босиљак
– маст (уље),
– презле (да покупе воду)
– кашика кајмака или чаша павлаке
Припрема:
Поврће кратко обарити и додати зачине, на врх ножа соду бикарбону, посолити, побиберити и зауљити.
Поврће може и да се пропржи уместо барења.
У старинску тепсију ставити на науљено дно кору и затим ређати надев са корама као код пите гужваре. Питу можете и савијати на класичан начин уз мазање сваке коре.
На крају затворити са остатком кора и премазати мешавином масноће и воде. Пећи 40 минута на 180 степени.
Јужна Србија Инфо