U želji da im pojedine namirnice traju što duže mnogi pribegavaju zamrzavanju.
Ove četiri namirnice nikako ne smete da zamrzavate:
1.Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje ne utiče na njihov kvalitet, te zamrznuto mleko, jogurt ili sirevi neće naškoditi vašem zdravlju, ali niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvida nakon odleđivanja pa će oni postati vodenasti i neće biti približno ukusni kao kada su sveži.
2.Hrana sa visokim procentom tečnosti
Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi trebalo zamrzavati. Nakon odmrzavanja njihova struktura je potpuno promenjena, pa te namirnice ostaju gnjecave.
3. Pečena i pržena hrana
Hrana pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna.
4. Jaja (sveža i kuvana)
Sveža jaja rasprsnuće se u ljusci, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ako želite da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudicama ili kesama.