Главни мит који се везује за средњовековну Србију је употреба златне виљушке на двору. Ми вам откривамо у чему се заиста храна служила и конзумирала.
Виљушка са два крака служила је да се комад меса пренесе у тањир, а јело се ипак прстима. На српским средњовековним дворовима јело се из дрвених посуда, као што је јео и обичан народ. Свако ко је одлазио код некога на гозбу носио је свој нож, који се сматрао личним предметом. Кашика улази у употребу тек током 14. века, а до тог периода јело се директно из посуде. Што се тиче доказа о златном и сребрном посуђу, они потичу тек из 15. века пред пад српске деспотовине.
Дакле, решили смо недоумицу и расветлили мит о српској златној виљушци. Немањићи је нису имали, а на фрескама из њиховог времена су вероватно доцртане реконструкцијама након 15. века.