Kоприва је богата витаминима, минералима и лековитим материјама. Лист коприве ефикасно олакшава реуматске тегобе, јер знатно умањује бол при кретању и у мировању.
Прописује се за унутрашњу употребу као диуретик, јер може да појача уклањање натријума и мокраћне киселине и олакша стање код реуме и артритиса.
Такође, лабораторијска испитивања спроведена у Немачкој 1999. године показала су да листови коприве имају снажан противупални ефекат. Kоприва делује против дијареје и помаже код хемороида. Чај се користи за испирање мокраћних путева, за спречавање стварања песка у бубрезима, за повећање количине урина и код свих упалних процеса у телу.
Kоприва снижава и ниво шећера у крви, па се стога користи у бројним мешавинама чајева против дијабетеса.
Чај од коприве добро је средство за јачање, јер подстиче апетит, снабдева организам гвожђем и успешно делује против умора. У спољашњој употреби коприва се употребљава за лечење акни, екцема, масне коже и перути.
Брање коприве
За јело служе прокувани листови и врхови младе биљке који се беру од краја фебруара до маја, а каткад се могу поново наћи у јесењим месецима. Нежни врхови биљке с четири до шест листића треба откинути у рукавицама на месту где је стабљика још мекана. Kорен се бере у јесен и пролеће, а потом користи свеж или суши. Младу коприву можете да припремите као спанаћ, а од ње се праве и умаци, салате, чорбе, пите и друга јела.
Млади изданци се могу пржити на уљу, а осушени и самлевени у прах могу се спремати за даљу употребу. Отровни садржај из копривиних жила (мравља киселина) кувањем се неутралише. Kоприва је богата калцијумом, фосфором, гвожђем и силикатном киселином. У биљци има витамина K, Б2 и пантенонске киселине те стога представља природни мултивитамински концентрат.
Припема чаја од коприве
Потребо вам је:
2 кашичице листова коприве
250 мл воде
Припрема:
Свежи или сушени лист коприве прелијте врелом водом, оставите поклопљено да стоји десет минута па процедите.
Примена:
Попијте шољицу сваког дана код реуматских болова, умора, малокрвности и изостанка апетита.
Стил