Колач са југа Србије готово је непознат у осталим крајевима наше земље, док је у Македонији једна од омиљених посластица. Придев “бушава” може се наћи у народним песмама Врања и околине, најчешће при опису девојачке “бушаве” тј. чупаве, бујне косе.
Бушава Ката прави се врло лако, нису вам потребни скупи састојци, а укус је један од оних какви се ретко доживе при конзумирању традиционалних колача.
Састојци за тесто:
125 грама маргарина
2 кашике шећера
3 жуманца
300 грама брашна
1 прашак за пециво
1 нарендана кора лимуна
За фил:
3 беланцета
100 грама шећера
150 грама фино исецканих ораха
Припрема:
Од наведених састојака за тесто умесите тврђе тесто у облику саламе и поделите га на 2 дела. Један део мало издужите тако што ћете га ставити између дланова као ваљак, па га потом увијте у фолију попут саламе и ставите у замрзивач да одстоји сат времена. У други део теста додајте неколико кашика млека и месите док се мало не смекша па га распоредите у подмазани плех пречника 28 центиметара. Потапкајте тесто рукама или кашиком коју ћете с времена на време умакати у воду, док се лепо не изравна по тепсији. Ножем направите равне ивице.
Миксером умутите беланца са шећером и додајте фино исецкане орахе. Можете додати и 2, 3 кашике џема ако волите, а и не морате. Измешајте кашиком и све додајте преко коре у тепсији.
Део теста који је био у замрзивачу изрендајте преко свега овога, на крупнију страну рендета. Лепо распоредите и ставите да се пече од 20 минута до пола сата у претходно загрејаној рерни на 200 степени.
Колач можете украсити шећером у праху.
Опанак