Домаћа супа је део традиције, неизоставна за недељни ручак и пуна колагена.
Свака домаћица има свој рецепт а ми вам данас представљавамо како се прави права војвођанска супа по рецепту једне Војвођанке.
- Пилеће месо – ситнеж (крилца, врат, леђа, џигерица, желудац, ногице…)
- 300 гр јунетине (рибић)
- 3 шаргарепе
- 2 першуна
- 2 паштрнака
- 1 целер
- 1 лук
- мало першуновог, целеровог лишћа, свеже паприке, вегете, соли
- 1 лист кеља (није обавезан, само ако га имате)
- 2л воде
- зачини
Поврће очистити, лук пресећи на пола и препржити на рингли (обавезно ставити на алу фолију, да не испрљате шпорет), целер пресећи на пола, а першун и паштрнак засећи (да лепше миришу).
Све састојке ставити у већи лонац, сем шаргарепе!
Додајте месо и налијте водом, зачините. Поклопите и куваје – у почетку на јачој ватри а кад прокључа смањите.
Кад прокључа, појавиће се пена на површини, обавезно је скините! Куватјте на благој ватри око један и по сат а онда додајтеи шаргарепу и кувајте још пола сата.
Да би супа била права домаћа, уместо домаћих резанаца или гриз кнедли, можете направити тарану (од 3 кашике брашна и једног жуманцета умесити чврсто тесто )
После два сaта кувања, цела кухиња мирише а супа је сигурно готова.
Процедите је и вратите на шпорет па када поново прокључа, додајте тарану (директно у супу, нарендати помоћу рибежа – ренде) и одмах искључити ринглу.