За време владавине Немањића од краљева Радослава и Милутина, преко цара Душана и последњег Уроша, кулинарство у Србији је у многим сегментима било испред европског. Рецепт који смо за вас издвојили датира из 1290. године и ссакупљен је у оквиру обимне грађе из живота на двору Немањића. Неки од рецепата су “оживели” у појединим ресторанима, лако се спремају, па вам предлажемо да и ви код куће припремите ово укусно средњовековно јело.
У питању је јунећи бифтек на средњовековни, дворски начин.
Начин припреме: Од јунећег бифтека исеку се осредњи комадићи и потопе у расол од купуса да одстоје дан и ноћ. Изваде се, осуше и утрљају белим луком и маслиновим уљем. Тако маринирано месо се пече на жару. За то време, измешају се црно вино, мед, печурке и купине. Сос се пшеничним брашном повеже до средње густине и тиме се прелије испржено месо.