Савршена бела крем пита: Проверен старински рецепт за најбољу посластицу

Састојци за коре:

400 г глатког брашна
150 г маслаца или маргарина
1 јаје
150 г шећера у праху
15 г прашка за пециво
60 мл киселе павлаке

За крем:

600 мл млека
90 г глатког брашна
250 г шећера у праху
2 врећице ванилин шећера
250 г маслаца или маргарина

За украшавање:

100 г беле чоколаде

Припрема:

У велику посуду сипати брашно, прашак за пециво, убацити шећер у праху и исецкам маслац или маргарин. Разбити јаје и умутити га, па убацити у посуду. На крају још додати павлаку па рукама замесити глатко тесто.

Од теста формирати куглу, замотати у прозирну фолију и ставити у фрижидер на пола сата.

Након пола сата измерити тесто и поделити на 3 једнака дела. Од папира за печење искројити калуп у којем ће се разваљати коре. Ставити трећину теста на средину папирног калупа и опрезно оклагијом развити танку кору до свих ивица.

На исти начин развити и друге две коре. Kоре се пеку на преврнутом плеху у загрејаној рерни на 170 степени 10 минута. Kоре треба да остану светле.

Док се коре хладе, направити крем. У посуди помешати брашно са шећером у праху и ванилин шећером и додати 20 кашика млека. Све добро измешати да смеса нема грудвица. Остатак млека ставити да се загрева и кад проври склонити са стране. Затим у млеко сипати смесу брашно, промешати и вратити на ватру.

Цело време мешати крем и кувати док се не згусне. Kад се скува покрити прозирном фолијом да се не створи корица или мешати с времена на време док се хлади. Затим у посуди за миксање умутити маргарин или маслац собне температуре. Додавати му по три до четири кашике охлађеног крема и сваки пут крем добро умутити миксером.

Kрему поделити на 2 једнака дела. На подлогу врло опрезно ставити прву кору и премазати првом половином крема. Прекрити другом кором, лагано притиснути прстима, преко коре нанети другу половину крема и добро изравнати. Прекрити преосталом кором и опет опрезно притиснути прстима па је оптеретити с горње стране да се коре боље споје с кремом. Оставити преко ноћи у фрижидеру да се добро охлади.

Сутрадан на пари отопити белу чоколаду и њом украсити охлађену питу. Вратити у фрижидер да се чоколада стврдне на сат времена. Уживајте!

Стил.Курир

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...