Познати војвођански слаткиш, пореклом из Мађарске, подсетиће вас на нека стара времена када су се и јела и посластице спремале код куће.
Потребни састојци:
500 гр оштрог брашна
2 јаја
200 мл воде
1/2 равне кафене кашичице соли
пекмез од шљива или кајсија (густи домаћи)
око 200гр презли
кристал шећер по потреби
цимет у праху по потреби
- Сједините брашно, јаја и со. Воду додајте постепено. Тесто у почетку делује растресито, па потом лепљиво. Све је то део процеса и не одустајте. Тесто месите након што се сви састојци сједине још око 10 минута док не постане компактно и престане се лепити за руке.
- Тесто прекријете фолијом и оставите да одмара око 15 минута.
- Тесто извадите из фолије и поставите на брашњиву површину. Тесто се развлачи у огроман круг оклагијом. Тесто мора бити развучено танко да се провиди, на половину теста се ставља фил и друга половина се пребацује. Док развлачимо тесто морамо пазити да површина увек буде брашњава.
- На половину теста постављамо фил од шљиве или кајсије у количини од пола кафене кашике. Између фила правите такав размак да када преклопимо другу половину теста код исецања добијемо квадратиће од око 6-7 цм. Другу половину теста на којој није фил навијемо на оклагију и лагано пренесемо преко половине са филом. Исечемо редове.
5. Тесто затим спуштате у кипућу воду коју сте благо посолили. Када тесто исплива на површину, оставите ош пар секунди и готово је. Тесто вадимо решеткастом кашиком и одлажемо за даљи поступак.
6. У врућем тигању на мало уља уз стално мешање испржимо презлу док не добије златно смеђу боју. Сваки комадић уваљамо у презлу. Када смо све прекрили презлом јело је спремно за послуживање.
7. Барат филе послужујемо топле, посуте кристал шећером и циметом у праху .